Właściwości odżywcze krewetek

Aneta R. Luty 22, 2019 Możliwość komentowania Właściwości odżywcze krewetek została wyłączona

Krewetki to owoce morza, które cenione są przede wszystkim dzięki swemu wyjątkowemu smakowi. Dodatkowo warto wiedzieć, że cechują się one ogromną ilością zdrowotnych właściwości, a także mają szereg wartości odżywczych. Ich zaletą jest również to, że posiadają bardzo małą ilość kalorii. Krewetki doskonale oddziałują na układ krążenia, oraz układ nerwowy. Mają także właściwości antynowotworowe i opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Najpopularniejsze skorupiaki

Krewetki można określić, jako jedne z najpopularniejszych skorupiaków, które często goszczą w polskiej kuchni. Ze względu na swoją odmianę mogą mieć różną barwę:

  • Szarą
  • Czerwoną
  • Różową

Ze względu na swoją wielkość wyróżniamy:

  • Krewetki koktajlowe
  • Krewetki tygrysie

Czy krewetki są zdrowe?

Krewetki to bardzo zdrowe produkty żywnościowe, które zawierają znaczną ilość wartości odżywczych. Przede wszystkim są one źródłem białka, dlatego możemy spożywać je, jako zamiennik mięsa drobiowego, czy też mięsa czerwonego. Warto zaznaczyć, że mają w sobie bardzo dużo kwasów tłuszczowych a dzięki temu dobrze wpływają na układ sercowo- naczyniowy. Faktem jest, że krewetki równowaga kwasów omega 3 do omega 6 jest prawidłowa, dlatego walczą one z cukrzycą, nadciśnieniem a także otyłością. Krewetki mają bardzo małą ilość kalorii, dlatego polecane są dla osób, które odchudzają się. Co więcej zawierają w swoim składzie karotenoid, zaś ten ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga pracę układu nerwowego. Regularnie spożywając krewetki zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz cukrzycy.

Comments are closed.