Sytość sensorycznie specyficzna

Aneta R. Wrzesień 7, 2018 Możliwość komentowania Sytość sensorycznie specyficzna została wyłączona

Każdy żywy organizm musi jeść. Sama piramida Maslowa pokazuje, że najważniejsze dla ludzi jest spełnienie potrzeb fizjologicznych, a wśród nich potrzeba pożywienia. Potrzeby niższego rzędu muszą zostać spełnione w pierwszej kolejności po to, aby spełnić w następnej kolejności te wyższego rzędu. Jedzenie ma przede wszystkim dawać nam siłę i energię oraz zapewniać wszelkie potrzebne do życia składniki mineralne. Ma za zadanie zaspokoić również nasz głód oraz ma dawać satysfakcję sensoryczną.

Jedzenie a przyjemność

To, co jemy powinno sprawiać nam przyjemność. Musi nam dobrze smakować oraz musimy jeść w miłej, przyjaznej atmosferze. Mówi się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jest to zdecydowanie prawda. Jest to wynikiem posiłku, który składa się z produktów oraz potraw, które mają odmienne walory smakowe oraz zapachowe. Czym jest jednak sytość sensorycznie specyficzna? Jest to po prostu spadek zainteresowania czy też chęci kontynuacji z czasem danego posiłku. Tym samym jesteśmy gotowi w takim momencie na zjedzenie czegoś zupełnie odmiennego. Prosty przykład na zrozumienie zależności to chęć spożycia, np. rogalika zaraz po zjedzonym obiedzie. Dlaczego mamy ochotę na deser i jak temu zaradzić? Za to wszystko odpowiedzialne są zmysły smaku oraz powonienia. W skrócie mówiąc, stają się upośledzone przez brak odpowiednich składników chemicznych, które powinny znajdować się w danym receptorze. Tak samo sprawa ma się z mózgiem poprzez reakcje neuronów.

Właściwości jedzenia

Wszystkie właściwości jedzenia stają się mniej przyjemne niż powinny. W wyniku tego jedzenie nie sprawia nam radości, nie odczuwamy także smaku oraz zapachu w odpowiedni sposób. Co za tym idzie, tracimy na nie ochotę. Dlatego też często jedząc coś, zaczynamy mieć ochotę na zupełnie coś innego. Uważa się, że mechanizm ten działa w głównej mierze u osób młodych. Wpływ na taki stan rzeczy ma przede wszystkim monotonna dieta oraz niedobory pokarmowe. Warto wspomnieć, że wpływ na to ma wartość energetyczna posiłku oraz także zmiany uczucia głodu czy sytości.

Comments are closed.