Regulator czerwonych ciałek krwi

Aneta R. Grudzień 24, 2017 Możliwość komentowania Regulator czerwonych ciałek krwi została wyłączona

Kto z nas w dzisiejszych czasach nie spotkał się z określeniem „witamina b12”? Ile osób wie czym ona jest tak naprawdę, po co jest potrzebna i w jakiej ilości? No właśnie. Często widzimy różnego rodzaju billboardy czy też reklamy, w których jest o niej mowa. Nikt jednak z pewnością nie myśli o tym, dlaczego jest tak propagowana. Jest ona, tzw. regulatorem czerwonych ciałek krwi (regulator produkcji erytrocytów). Jej niedobór może mieć różne skutki dla naszego organizmu. M.in. powoduje niedokrwistość, zaburzenia układu nerwowego, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzhaimera, nowotworów oraz chorób psychicznych.

Witamina B12

Witamina B12 bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Odgrywa ona istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych. Warunkuje podziały komórkowe, a także syntezę kwasów nukleinowych RNA i DNA oraz białek, które uczestniczą w ich budowaniu.  Obecność tej witaminy ma wpływ na funkcjonowanie karnityny, dzięki czemu pośrednio przyczynia się do zmniejszania ilości tłuszczów (lipidów) we krwi, powodując ich zużytkowanie. Ponadto oddziałuje na układ kostny, co ma znaczenie dla rozwoju dzieci i dla kobiet w czasie menopauzy (w tym czasie są zagrożone osteoporozą). Głównym źródłem witaminy B12 jest pokarm pochodzenia zwierzęcego. Duże ilości można znaleźć w mięsie wołowym, drobiowym, podrobach, rybach, owocach morza, mleku, serach oraz jajkach. Niedobór tej witaminy może być spowodowany wydalaniem jej wraz z moczem, stanem zapalnym błony śluzy żołądkowej, schorzeniami oraz zaburzoną florą bakteryjną jelit, ponadto w chorobach pasożytniczych (tasiemczycach).

Objawy niedoboru

Objawami niedoboru jest zaburzenie w tworzeniu czerwonych krwinek, co prowadzi do anemii; drżenie, drgawki, zaburzenia równowagi i pamięci, koncentracji, a także zanik nerwów wzrokowych, ponadto zapalenie błon śluzowych jamy ustnej i języka, pieczenie, zanik czucia smaku, zespoły depresyjne, lękowe i urojeniowe. W początkowym stadium objawy nie są charakterystyczne, jednak może to być, m.in. ospałość, apatia, zaburzenia snu, męczliwość, a także częste zmiany nastroju. Na niedobór witaminy B12 są najczęściej narażeni wegetarianie i w większej mierze weganie, a także osoby z nieprawidłową i mało zróżnicowaną dietą. Przy niedoborze owej witaminy towarzyszy także brak kwasu foliowego. Warto więc zwracać uwagę na wszelkiego rodzaju osłabienia, szczególnie rąk i nóg, zadyszka i problemy z utrzymaniem równowagi, żółtawy odcień skóry i białek oczu, ponieważ może to również prowadzić do chorób, wywołanych przez jej braki.

Comments are closed.