Mango i jego właściwości

Aneta R. Maj 7, 2018 Możliwość komentowania Mango i jego właściwości została wyłączona

Każdy z nas od dziecka miał wpajane niektóre wartości, chociażby te, że bardzo ważne w naszej diecie jest jedzenie dużej ilości warzyw i owoców. Jest to zdecydowanie prawdą, gdyż zawierają one bardzo dużo potrzebnych naszemu organizmowi właściwości oraz składników odżywczych. Przyczyniają się także do obniżania szansy zapadnięcia na różnego rodzaju choroby i przypadłości. Warto zatem przyjrzeć się niektórym z nich.

Mango źródło witamin

W tym wypadku zwróćmy szczególną uwagę na mango, które zdecydowanie należy do owoców egotycznych. Jego właściwości zostały docenione już ponad cztery tysiące lat temu w Indiach. Co ciekawe, według licznych badań naukowców, wynika z nich, że mango może się przyczynić do zmniejszenia szansy zapadnięcia na różnego rodzaju nowotwory, wpływa również na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, jest też idealna podczas bólu gardła czy też chrypki, gdyż zdecydowanie może je złagodzić. Z pewnością każdy z nas wie, jak wygląda ten owoc i większość także zna jego smak. Owoc ten przez hindusów nazywa się owocem bogów. I nie bez przesady, gdyż zawarte w nim substancje mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju raka piersi czy też raka okrężnicy. Zostało to udowodnione przez naukowców z Texasu.

Bogactwo dla organizmu

Mango zawiera bowiem polifenole, które wpływają pozytywnie na rozwój tych nowotworów, w innych przypadkach wyniki były słabsze, jednak już sam fakt, że obniża szansę, powinien wpłynąć na naszą decyzję co do jedzenia tego owocu. Jedzenie go codziennie może się przyczynić do obniżenia poziomu cukru we krwi, co daje nadzieję osobom chorującym na cukrzycę typu 2, jak pogadają wyniki badań FASEB. Może także wpłynąć na obniżenie insulinoodporności, jak również poprawić tolerancję glukozy. Mango zdecydowanie działa lepiej niż większość leków na cholesterol czy też na cukrzycę, dlatego zdecydowanie warto korzystać z jego wspaniałych właściwości. Zawartość potasu wpływa na obniżenie podwyższonego poziomu ciśnienia tętniczego. Zmniejsza także szansę za rozwój zespołu metabolicznego.

Comments are closed.