Dlaczego cukier jest szkodliwy?

Aneta R. Wrzesień 30, 2018 Możliwość komentowania Dlaczego cukier jest szkodliwy? została wyłączona

Zasadniczo o cukrze mówi się, że nie jest on korzystny dla ludzkiego zdrowia. Mimo tego sięgamy po niego i to często w nadmiernych ilościach. Tak naprawdę ów cukier ma dwa różne oblicza. Z jednej strony jest on faktycznie szkodliwy, ale z drugiej strony także jest on niezbędnym składnikiem dla sprawnego, zdrowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Korzyści z cukru

Jakie korzyści możemy atem odnieść spożywając cukier? Na pewno należy wskazać na to, że stanowi on bardzo ważne paliwo dla ludzkiego mózgu. To on dodaje nam sił, to on poprawia pracę naszego mózgu, dodaje energii. Poza tym również cukier poprawia nam nastrój jak również poprawia pracę naszych mięśni. Jak określają dietetycy, co najmniej 55% energii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów, czyli z cukrów. Z drugiej strony nie można nie wskazać także na negatywne aspekty wpływu cukru na ludzki organizm. Przyczynia się on do powstania cukrzycy typu drugiego, zmniejsza odporność ogólną organizmu, obniża ludzką płodność jak również przyczynia się do przyspieszenia procesów starzenia się. Jeśli mamy dietę obfitującą w cukier, to wówczas należy mówić o znacznie zwiększonym ryzyku wystąpienia raka jelita, raka prostaty, macicy, piersi, wątroby oraz nerek. Warto zaznaczyć, że cukier to nie tylko biały produkt znajdujący się w cukiernicy, słodycze oraz ciasta. Możemy w ogóle nie jeść słodyczy, a jednak spożywać cukier w nadmiarze.

Szkodliwe węglowodany

Cukier to węglowodany, które znajdują się w bardzo wielu różnych produktach spożywczych W ciągu doby człowiek powinien spożywać około 100 g cukru. Taka ilość znajduje się chociażby w 2 kilogramach warzyw. Jest to potwierdzenie wcześniejszego stwierdzenia, w którym zaznaczyliśmy, że cukier to nie tylko słodycze. Musimy także zaznaczyć, że już niewielkie przekroczenie zalecanej dawki węglowodanów powoduje, że ludzki organizm na tym cierpi. Wydawać by się mogło, że kontrolowanie ilości spożywanego cukru może być czymś męczącym, ale jeśli wejdzie nam to w krew, to na pewno będziemy mogli sobie podziękować.

Comments are closed.