Dieta w profilaktyce stwardnienia rozsianego

Aneta R. Czerwiec 8, 2018 Możliwość komentowania Dieta w profilaktyce stwardnienia rozsianego została wyłączona

Schorzenie, jakim jest stwardnienie rozsiane dla współczesnej medycyny ma jeszcze szereg różnych tajemnic do odkrycia. Coraz częściej medycyna podtrzymuje zdanie dietetyków, którzy uważają, że powstanie tej choroby spowodowane jest źle dobraną dietą oraz nieprawidłowym sposobem odżywania. Badania nad tą zależnością rozpoczął Roy Swank. Zauważył on, że choroba rozwija się szczególnie u tych osób, które spożywały produkty bogate w kwasy tłuszczowe.

Zdrowe odżywianie a leczenie

Skuteczność zdrowego odżywania w profilaktyce stwardnienia rozsianego nie jest jeszcze do końca potwierdzona, gdyż cały czas trwają badania w laboratoriach medycznych nad tą zależnością. Jednak nawet, jeśli spożywanie odpowiedniej jakości pokarmów nie przyczyni się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na tę chorobę, to na pewno nie zaszkodzi i przyczyni się do tego, że stan zdrowia organizmu będzie o wiele lepszy.

Na co zwracają uwagę specjaliści? Najczęściej pojawiającą się teorią jest to, że chorobę wywołuje niedobór wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminy D. Dieta, która ma chronić przed stwardnieniem rozsianym lub opóźniać jego skutki powinna być dietą o umiarkowanej ilości kalorii, ubogą w tłuszcze zwierzęce. Jest to tzw. dieta niskocholesterolowa, która sprawdza się także przy chorobach wątroby. Jej podstawą powinny być świeże warzywa, a także owoce, szczególnie te bogate w witaminę C.

Co warto spożywać?

Badania pokazały, że dobre efekty przynosi regularne spożywanie ryb, owoców morza, nasion oraz orzechów, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie powinien dominować brązowy ryż, kasza jaglana oraz inne jej rodzaje, fasola, groch, soja, cieciorka czy soczewica. Nie można także zapominać o produktach, które zawierają antyoksydanty, one to bowiem usuwają wolne rodniki. Przeciwutleniacze te są obecne w takich produktach jak np. marchew, morele świeże czy włoskie orzechy. Do tej pory nie potwierdzono skuteczności diety śródziemnomorskiej, która jeszcze kilka lat temu była dietą zalecana przy tej chorobie.

Comments are closed.