Dieta bez glutenu

Aneta R. Luty 23, 2018 Możliwość komentowania Dieta bez glutenu została wyłączona

Gluten to element znajdujący się w niektórych zbożach. Nasz sposób odżywiania się, jakość naszego jedzenia w ostatnich kilkunastu latach spowodował, że mamy do czynienia z obniżeniem się odporności człowieka. Z tego właśnie faktu wynika to,  że mamy coraz częściej do czynienia z takim zjawiskiem, jakim jest brak odporności na ów gluten. Na pewno nie jest to jakiś wymysł, ale realne dolegliwości, które są bardzo uciążliwe i wymagają właśnie zmiany sposobu odżywiania się. Jeśli mówimy bowiem o uczuleniu na gluten, to zdecydowanie należy wskazać, że przyjęcie odpowiedniej diety jest jedynym elementem, który może nam pomóc.

Dieta bez leków

Nie potrzeba jest przyjmowania jakichkolwiek leków, gdyż nie będzie to skutecznym sposobem na poprawę samopoczucia. Trzeba poznać zasady diety bezglutenowej i trzeba ją wprowadzić w swoją codzienność. Jak zatem powinna owa dieta wyglądać, jakie produkty powinny się w niej znaleźć, jakich produktów należy unikać? To, czego należy bezwzględnie unikać to cztery zboża, czyli owies, pszenica, żyto oraz jęczmień. Mówiąc o owej pszenicy, wskażemy także na pszenicę orkiszową. Chodzi oczywiście nie tylko o same zboża, ale o wszelkie produkty, które zawierają owe zboża. W takim układzie należy również zapytać o to, co w takim układzie można spożywać, co jest dozwolone w sytuacji, gdy jesteśmy uczuleni na gluten?

Co warto wybrać?

Tutaj nie jesteśmy bynajmniej bezradni i mamy do dyspozycji bardzo wiele innych produktów. Wśród nich na pewno wskażemy na kukurydzę, na pewno należy wskazać na soję, proso, ziemniaki, ryż, grykę, tapiokę, maniok, amarantus, sago, fasolę, soczewicę, sorgo, orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Możliwości, jak więc widać, mamy bardzo wiele i tym samym stworzenie odpowiedniej diety w owej kłopotliwej sytuacji nie jest niczym trudnym. Bezwzględnie należy trzymać się określonych zasad, bezwzględnie należy podkreślić to, że dostosowanie się do owych zasad przyniesie nam pełen sukces. Jakiekolwiek odstępstwa, pozwolenie sobie na spożycie jakiejkolwiek ilości glutenu może być powodem wystąpienia określonych dolegliwości.

Oczywiście zanim odstawimy gluten z naszej diety, musimy mieć pewność, że przyczyną naszych dolegliwości jest właśnie uczulenie na gluten. Jest to zjawisko bardzo powszechne, jest to zjawisko, które dotyczy bardzo wielu osób, coraz większej ilości osób, a tym samym na pewno warto jest bliżej się tym zjawiskiem zainteresować, jeśli my sami lub ktoś z naszego najbliższego otoczenia wykazuje pewne dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Comments are closed.